Nyheter & Aktiviteter

Nyheter
16 september, 2019

Wilhelm – Väktare på heltid och soldat på deltid

Wilhelm Jansson fick ett jobb i bevakningsbranschen hemma i Uppsala direkt efter sin militära grundutbildning, men han behöll också ett engagemang i Försvarsmakten. Foto: Ryan Laurita

Väktaren Wilhelm Jansson lockades av det militära äventyret. Efter elva månader i Boden fick han direkt jobb som väktare hos Avarn security – men behöll också ett engagemang i Försvarsmakten.
– Det är det bästa av två världar, säger han.

Wilhelm Jansson, 24, har bara sovit två timmar i natt men det gör inget. I kväll är han ledig och ska se en film och ”bara ta det lugnt hemma”. Det har gått lite mer än ett halvår sedan han blev klar med sin militära grundutbildning i Boden.
– Jag sökte äventyret i det militära, och jag fick definitivt ett härligt äventyr. Men efter elva månader ville jag tillbaka hem till Uppsala, säger Wilhelm.

Numera jobbar Wilhelm som rondväktare på företaget Avarn security i Uppsala. Det innebär att han kontrollerar betydelsefulla byggnader – låser och ser till så allt är i sin ordning. Han fick jobbet direkt efter grundutbildningen eftersom bevakningsbranschen har ett samarbete med Försvarsmakten om personal. Det samarbetet har också gjort att Försvarsmaktens obligatoriska skyddsvaktsutbildning för alla som genomför militär grundutbildning sedan februari 2018 är direkt överförbar till en civil legitimering.
– Jag nappade direkt på jobbet. Jag tycker säkerhet är viktigt och det känns verkligen som jag hjälper folk, säger Wilhelm.

Anledningen till att bevakningsbranschen samarbetar med Försvarsmakten om personal är enkel, enligt Jim Persson på branschorganisationen BYA. Varje år behövs runt 2 400 nya personer rekryteras till företag i bevakningsbranschen.
– I dagens konjunktur är det svårt för oss att få tag i tillräckligt många sökande som har den kompetens och kravprofil vi efterfrågar. Det här samarbetet hjälper oss få tillgång till personal i Försvarsmakten som till exempel vill karriärväxla, säger Jim.

”Bättre på att kommunicera”

Trots sin heltidsanställning hos Avarn security har Wilhelm även kvar ett engagemang i Försvarsmakten på deltid. Där är han bärgningsgruppchef på ett brigadspaningskompani som deltidstjänstgörande gruppchef. Det innebär i praktiken att han lämnar jobbet fyra till sex veckor varje år för att åka till Boden och tjänstgöra i sin militära befattning.
– Jag blir bättre på att kommunicera så att folk inte missförstår, får nya perspektiv och när vi övar ledarskap under stressade situationer i Försvarsmakten märker jag direkt vad som fungerar och vad som inte fungerar, säger Wilhelm.

Wilhelm ler stort när han ska beskriva varför han vill behålla ett engagemang i Försvarsmakten. Enligt honom är det ”det bästa av två världar” och ett avbrott i vardagen som gör det roligare att jobba.
– Det kanske låter konstigt men jag gillar känslan av att starta motorn på morgonen och veta att jag ska dra ut i skogen. Jag gillar naturen och att vara nära personer jag lärt mig lita på, säger Wilhelm.

För bevakningsbranschen är det självklart att säga ja till medarbetare som vill testa något nytt.
– Våra medarbetare är personer som tycker om och behöver ha ansvar under frihet. Det vore därför idiotiskt att säga nej till en duktig medarbetare som vill utvecklas, få nya erfarenheter och samtidigt få lite ny energi genom dubbla anställningar, säger Jim Persson på BYA.