Nyheter & Aktiviteter

Nyheter
24 april, 2020

Ilona Lusth, Undersköterska och sjukvårdssoldat

Ilona Lusth vid fotografering i Skövde för en av Försvarsmaktens kampanjer.

Ilona Lusth är deltidsengagerad i Försvarsmakten som Sjukvårdssoldat på en sjukvårdsgrupp vid Ledningsregementet i Enköping, samtidigt studerar hon till sjuksköterska i Umeå och jobbar extra som undersköterska vid infektionsavdelningen på sjukhuset i Östersund där hon är bosatt.

Ilona är från Östersund men genomförde sin militära grundutbildning i Enköping som sjukvårdssoldat 2016. När hon var klar valde hon ett deltidsengagemang som deltidssoldat vilket hon fortfarande är aktiv som. Nu studerar hon vidare till sjuksköterska.

– Mina erfarenheter från sjukvård inom Försvarsmakten har väckt ett intresse för sjukvård och att bli sjuksköterska öppnar många möjligheter, säger Ilona.

Under Ilonas grundutbildning till sjukvårdssoldat fick Ilona tillsammans med andra rekryter möjligheten att komplettera sin militära utbildning för att bli examinerad undersköterska. Utbildningen som betalades av Försvarsmakten är skräddarsydd att komplettera den militära utbildningen till sjukvårdssoldat med de kurser som saknas för att bli examinerad undersköterska.

Arbetet med att tydliggöra kompetensen av den militära utbildningen till sjukvårdssoldat syftar till att underlätta anställningsbarhet utanför Försvarsmakten så att personer som väljer ett deltidsengagemang i Försvarsmakten ska kunna ha en huvudsysselsättning inom samma verksamhetsområde som sin militära utbildning. Den kompetterande utbildningen är framtagen för att nivåhöja militär sjukvårdspersonal.

Sjukhuset i Östersund, som är Ilonas huvudarbetsgivare tycker att det är bra att Ilona har ett deltidsengagemang i Försvarsmakten som sjukvårdssoldat.

– De tycker att det är bra att jag bidrar med erfarenheter till verksamheten som andra undersköterskor från mer vanliga undersköterskeutbildningar saknar. De påpekar också att jag är lätt att samarbeta med och van att fatta beslut inom ramen för min befattning.

– Att vara deltidsengagerad i Försvarsmakten ger mig det bästa av två världar. Det jag gör i Försvarsmakten är fantastiskt roligt och utvecklande. Samtidigt finns jättemycket i den vanliga sjukvården som jag vill fortsätta med. Kombinationen är toppen för mig!” säger Ilona.

När Ilona blir klar sjuksköterska ser hon att hon vill jobba inom akutsjukvård, detta mycket pga. sina erfarenheter från Försvarsmakten.

– Det är ett sjukvårdsområde som kräver mycket av mig själv och där det händer saker hela tiden. Att vara den som är först på plats och hjälpa någon känns bra, avslutar Ilona.