Nyheter & Aktiviteter

Nyheter
16 december, 2019

Att jobba i Bagdad

Namn: Torbjörn
Ålder: 34
Intressen: Hobbymekaniker, gillar styrdans
Ledord: Ödmjukhet och ständig förbättring

Hur såg din första kontakt med Vesper ut?
Jag stötte på ett team när jag var på utlandstjänst i ett operationsområde med Försvarsmakten. Mötet inspirerade mig. Det var ett självständigt litet team svenskar i högriskmiljö och de jobbade snarlikt oss, men på ett annat sätt än i det militära. Det ledde till att jag började fundera, planen mognade och sedan förberedde mig under en längre tid. När jag väl sökte var jag både klar i tanken och i god fysisk form.

Du har jobbat två år i Mellanöstern. Hur får du ihop yrkes- och privatlivet med ett barn hemma i Sverige?
Jag jobbar i snitt åtta veckor och är ledig fyra. Inga problem för en singelperson, men det fungerar nästan klanderfritt även för mig som har ett barn. Allt var förstås noga planerat, förankrat och förberett i familjen innan jag åkte. Men jag kan stötta med många saker även från Irak – jag har t ex genomfört sjukvårdssamtal och läkarmöten. Dagens teknologi underlättar enormt mycket, det finns Skype och annat för att hålla bra kontakt. Vid mina hemmaperioder får mitt barn och familj all min tid och närvaro. Jag har inte en massa jobb i huvudet utan är verkligen där hela tiden.

Berätta litet om din bakgrund, vad har du studerat och vilka yrkeserfarenheter har du?
Jag har jobbat åtta år i Försvarsmakten varav flera år i utlandstjänst. Är skytteinfanterist i grunden och avslutade med polisiär tjänstgöring i utlandstjänst. Jag har också gått Polishögskolan och jobbat två år som polis.

Hur kommer dina erfarenheter till sin rätt på Vesper?
Jag måste ta ett mycket större ansvar än i de stora myndighetsorganisationer där jag jobbat tidigare. Det går inte att bara utgå från det jag inledningsvis får som uppgift. Exempelvis måste jag kunna fixa tekniska detaljer på ett fordon eller läsa in mig på morgondagens uppdrag. Ena dagen gräver jag loss en bil ur ett sandigt dike och nästa dag jobbar jag i slips och kostym under ett skyddsuppdrag. Precis allt jag tidigare lärt mig och mina personliga färdigheter kommer till sin rätt. Jag tvingas också hela tiden att röra mig i ytterkant för det jag kan och för min sociala kompetens. Sådan förändring och omväxling är ren stimulans för mig.

Vad är det bästa med jobbet?
Att vi är en liten sammansvetsad grupp. Att vi har samma arbetsmoral och uppgiftslösande attityd i gruppen.

Och vad är svårast?
Alla får kämpa med självdisciplinen. Det kan bli perioder då arbetet blir väldigt enahanda och det gäller att hålla sig på topp ändå. Andra perioder kan det vara hög stressnivå i en påfrestande miljö, då gäller samma sak.

Vad vill du göra i framtiden?
Det här är ett långsiktigt engagemang för mig. Jag vill lära mig och utvecklas, inte stagnera och jag planerar i ett- eller treårsperioder. Jag vill stanna på Vesper, på en annan tjänstgöringsort eller i en annan befattning. Det är jätteviktigt för mig att upprätthålla självdisciplin och struktur.

Teamleader går igenom taktik inför ett uppdrag.

Kort om operatörens vardag – berättat av teamleader
Förberedelserna är 90 % av genomförandet och bygger på tydliga rutiner och goda preparationer. Då flyter genomförandet på, oavsett om justeringar sker.

Vi planerar vår verksamhet minst 24 timmar före uppdrag. Rekognoscerar och uppdaterar material. Förbereder profil, klädsel, utrustning, vägval, taktik för uppgiften. Tar fram tillstånd som krävs, hämtar in senaste kunskap från platsen. Visualiserar och pratar ihop oss i teamet.
God sömn, träning är a och o för att vara alert och förberedd på bästa sätt.

Vid genomförandet är det glasklart vem som gör vad. Alla har sin roll och sina uppgifter. Allt är planerat – från egen mental förberedelse till sjukvårdsberedskap och vilken personlighet som lämpar sig på olika platser. Man måste hålla sig till sin roll men vara flexibel om allt kastas om eller ändras.

Efter varje uppdrag sker en kort samling, debrief, och cirkeln fortsätter när vi går igenom framgångsfaktorer, utmaningar och utveckling. Det går aldrig att slappna av eller hamna i slentrianbeteende. Varje kväll går vi igenom hela dagen på samma sätt och planerar sedan för kommande uppdrag.

Nyckelegenskaper för en operatör
Självdisciplin, flexibilitet, anpassningsförmåga.
Ha god självinsikt, personlig mognad, ödmjukhet och en stor förändrings- och förbättringsvilja.
Vara uthållig, gilla att träna, öva, föröva.
Måste gilla lagarbete.
Erfarenhet från Polisen eller Försvarsmakten, helst ha jobbat i högriskmiljöer i och olika kulturer.