Andreas – Receptionschef och Sjöman/Kock
Scandic har hittat ett sätt att rekrytera och behålla personal. Genom sitt samarbete med Försvarsmakten får hotellkedjan tillgång till välutbildade ledare med ovärderlig erfarenhet från att jobba i en global värld. Samtidigt som Försvarsmakten behåller sin personal.
Varje dag ”ramlar hela världen” in på Scandics hotell i Sverige. Det kräver att personalen älskar serviceyrket, är skicklig på att hantera stress – och vet hur de ska möta skillnader mellan olika kulturer.
Lägg till att hotellkedjans egen personal utgörs av människor med runt 100 olika nationaliteter så förstår man vilken mångfald arbetsplatsen innebär. För att hitta och behålla rätt personal har Scandic ett samarbete med Försvarsmakten.
– Kan vi hitta ledare och specialister från Försvarsmakten som jobbat i globala miljöer är det väldig bra för oss. Det tar lång tid och är dyrt att bygga den typen av kunskap internt, säger Henrik Dider, HR-direktör på Scandic.
En av dessa Scandic-anställda är Andreas Wreth, receptionschef på Scandic Malmö City. Han är också deltidsanställd kock i marinen. Det kan tyckas vara två jobb i skilda världar, men det finns mycket gemensamt när det gäller att arbeta tillsammans med människor med olika bakgrunder. Det gäller att ha en gemensam syn på människor.
– Alla är lika värda, det är grunden. Samma sak i marinen som på hotellet, säger Andreas när vi ses på hotellet i Malmö.
”Först och främst: respekt”
Andreas är avslappnad, ger ett tryggt intryck. Runt om oss rör sig människor som är på väg eller sitter i möten och vid lunchbord. Ett hotell kan kännas som ett skepp, med sin besättning och passagerare. Erfarenheter från livet till sjöss tar han med sig till hotellet.
– När vi är ombord har vi samma uniform och vi är där i samma syfte. Det kan jag applicera på Scandic. Vi har uniform här också och vi möter folk med många olika bakgrunder och kulturer. Då gäller först och främst respekten för andra människor, säger Andreas.
I en reception finns många olika moment och yttre faktorer, ingen dag är den andra lik och plötsliga situationer uppstår. Andreas erfarenheter från Försvarsmakten gör honom till en utomordentlig ledare även på Scandic.
– Vår verksamhet byter skepnad flera gånger om dygnet. Från Försvarsmakten kommer personer som är vana att arbeta i en ombytlig och oförutsägbar verksamhet som också kräver planering. Andreas gillar den typen av arbete, och är en mycket kompetent ledare hos oss, säger Henrik Dider, HR-direktör på Scandic.
Försvarsmaktens arbete med rutiner och struktur är något som Andreas tar med sig.
– För mig är det viktigt med ordning och reda. Även om jag är flexibel som person ger strukturerna trygghet. Det kan gälla gästfrågor, brandlarm eller vattenläckor i två rum samtidigt, man vet aldrig vad som händer, då är tydliga strukturer viktiga, säger Andreas.
Andreas gjorde lumpen som kock vid fjärde sjöstridsflottiljen på Berga, stationerad på minröjarfaryget HMS Koster. Han blev fäst vid jobbet som kock och arbetade vidare utanför Försvarsmakten som fast anställd kock. När han sökte sig vidare hamnade han av en slump i Malmö, där han stortrivs. 2014 fick han en spännande förfrågan om han var intresserad av en deltidsanställning i marinen. Då hade han redan ett jobb på Scandic.
– Det träffade mig rakt i hjärtat. Så klart ville jag det, säger Andreas.
Han skrev kontrakt på åtta år. Två-tre veckor om året går han till sjöss som kock. Under sjöresorna är han tjänstledig från Scandic, som uppmuntrar hans dubbla engagemang. Hotellet uppskattar Försvarsmaktens fokus på ledarskap och sammanhållning.
– Vi tror att vi bidrar till lite frisk luft i Försvarsmakten, och jag är helt säker på att vi också får tillbaka frisk luft. Man kommer tillbaka mer motiverad och mer engagerad för att man fått utvecklas under några veckor. För oss är det en no-brainer, säger Scandics HR-direktör Henrik Dider.
För Andreas del ger det dubbla engagemanget honom möjlighet att fortsätta laga mat, något han älskar och som han upplever är bra för den personliga utvecklingen. Han tar också med sig grundläggande idéer om medmänsklighet.
– Att hjälpa varandra oavsett vad det gäller är något jag tycker har fallit ifrån lite grann i samhället. Vi ska mot samma mål och vi hjälps åt, det är något jag tar med mig från Försvarsmakten. Att vi är här som ett team, vi stöttar varandra. Det är den avgörande grejen, säger Andreas Wreth.