Nyheter & Aktiviteter

Nyheter
29 juni, 2017

Almedalen 2017

Printannons inför Almedalen. Bild: VOLT.

Här följer ett axplock av de aktiviteter som Försvarsmakten håller ombord på HMS Carlskrona under Almedalsveckan. Är du på plats i Visby är du varmt välkommen att besöka våra seminarier ombord på HMS Carlskrona, komma till ”Open ship” eller varför inte ta ett möte med oss ombord. Om du är intresserad av ett möte: maila oss på arbetsgivarrelationer@mil.se.

Här följer ett axplock av seminarier där Försvarsmakten står som värd eller medverkar i.

Måndag 3/7, kl 15.00 – 16.00 – Hur kan kvinnor som förebilder bidra till jämställdhet på chefsnivå?
Sann jämställdhet i arbetslivet är fortfarande långt borta. Behovet av fler kvinnor som förebilder är en utmaning som bidrar till att problemet kvarstår. Hur gör vi för att skapa och synliggöra fler kvinnor i ledande befattning?

Deltagare: Micael Bydén (ÖB), Erika Svensson (Ledarna), Amanda Lundeteg (VD Allbright), Kerstin Lindberg Göransson (VD Akademiska Hus) och Hanna Leidholdt (Teach for Sweden).

Tisdag 4/7, kl 09.30 – 10.30 – Folket och försvaret – en återuppväckt plikt
Personalförsörjning, folkförankring och höjd förmåga. En återupptagen totalförsvarsplikt ska möta många utmaningar. Beslutet förändrar försvar och samhälle och väcker både känslor och debatt. Men vilka är egentligen effekterna på det civila och militära och vad innebär plikt, idag och i framtiden?

Deltagare: Klas Eksell (personaldirektör Försvarsmakten), Christina Malm (GD Rekryteringsmyndigheten) Anders Lindberg (politisk chefredaktör Aftonbladet), Linda Nordlund (ledarskribent SvD) och Rosaline Marbinah (vice ordförande LSU).

Tisdag 4/7, kl 13.00 – 14.00 – Näringslivets roll för totalförsvaret i fred, kris och krig
För att möta det försämrade omvärldsläget bygger Sverige ett totalförsvar och Försvarsmakten bygger ökad militär förmåga. Många viktiga resurser styrs idag av näringslivet. I den ökade förmåga som krävs behöver parterna bygga relationer och hitta överenskommelser som ska fungera vid påfrestningar i ett höjt konfliktläge. Hur kan vi hjälpas åt med kunskapsbygge och utveckling och hur kan det offentliga möta det privata för att samla Sverige i fred, kris och krig?

Deltagare: Micael Bydén (ÖB), Carola Lemne (VD Svenskt Näringsliv), Klas Wåhlberg (VD Teknikföretagen), Per Arfvidsson (vice VD Lantmännen), Martin Bjurhem (VD Bevakningsbranschens Yrkes- & Arbetsmiljönämnd) och Leif Trogen (chef finansiell infrastruktur Svenska Bankföreningen).

Onsdag 5/7, kl 14.00 – 15.00 – Samarbeta om kompetensen – därför behöver du en militär på jobbet!
Vad tjänar företaget på att ha personal anställda som också är engagerade i Försvarsmakten? Försvarsmakten berättar om fördelarna med att ha anställd personal som också har ett engagemang på deltid som gruppbefäl, soldat eller sjöman. Branschorganisationer och andra arbetsgivare kopplar den moderna arbetsmarknadens krav och förutsättningar till de möjligheter som Försvarsmaktens personalförsörjningssystem erbjuder.

Deltagare: Klas Eksell (personaldirektör Försvarsmakten), Ann-Kari Edenius (VD Bemanningsföretagen/Almega) Monika Längbo (HR-direktör Manpower), Mikael Karlsson (VD Military Work) och Hanna Cederqvist (Företagarna).

Text: Mia Jungefors, Arbetsgivarrelationer